Ce înseamnă dezvoltare personală?

 

Grupurile de dezvoltare personală pentru copii sunt în plină ascensiune pe piața serviciilor psihologice din România. Termenul de dezvoltare personală este atât de des folosit în limbajul comun, încât pare că și-a pierdut atât puterea cât și semnificația. Realitatea ne spune că noi, ca oameni, suntem într-o permanentă dezvoltare personală sub forma descoperiri propriilor abilități, puncte forte și vulnerabilități, creșterii conștientizării de sine cu scopul de a ne activa și folosi  întregul potențial. Astfel că, pe lângă tendința noastră naturală de auto-îmbunătățire, putem beneficia în anumite momente de ghidare și asistență din partea unui specialist și de beneficiile grupului. Dezvoltarea personală nu este același lucru cu psihoterapia din mai multe motive, unul dintre ele fiind extrem de important. Dezvoltarea personală implică lipsa oricărui simptom psihologic de intensitate clinică (depresie, anxietatea, comportament opozant, agresiv etc.) și prezența unei motivații interioare a clientului de a se dezvolta și îmbunătății în diferite arii ale vieții sale. Grupul de dezvoltare personală ajută doar la îmbunătățirea unor domenii de-a lungul cărora funcționalitatea de bază a clientului nu este afectată. Pentru celelalte cazuri este recomandată psihoterapia individuală sau cea de grup.

 

Cum se desfășoară un grup de dezvoltare personală pentru copii?

 

La Centrul Mental Art lucrăm doar cu grupuri permanente (aceeași copii prezenți la fiecare întâlnire) pe o perioadă de timp determinată (10 ședințe ~ 3 luni). De asemenea, pentru a asigura un serviciu psihologic eficient și de calitate, înscrierea implică o ședință de evaluare psihologică primară structurată astfel:

–        15 minute discuție cu părinții pentru anamneză și motivația înscrierii;

–        45 minute testare în diada psiholog-copil pentru schițarea unui profil psihologic în termeni de  puncte forte și vulnerabilități;

În urma evaluării, copiii ai căror problematici nu se potrivesc cu specificul grupului ca tematică sau intensitate sunt direcționați către un alt tip de intervenție psihologică. În acest fel, ne asigurăm că avem un grup de dezvoltare personală omogen și că lucrăm personalizat pe problematica fiecărui copil, monitorizând progresele de la început până la final. Un alt beneficiu al abordării noastre este dat de un prim contact între psiholog și copil, crescând astfel familiaritatea și atmosfera deschisă din cadrul grupului.

Odată închisă lista de înscrieri, care ne permite un maxim de 10 copii/grup, vom începe să ne întâlnim o dată pe săptămână, pentru 1h30m. Toate activitățile și instrumentele folosite sunt oferite copiilor sub formă de joc fiind totodată conforme cu vârsta.

 

Ce beneficii are copilul meu participând la grupurile de dezvoltare personală Mental Art?

 

Grupurile de dezvoltare personală Mental Art pornesc, indiferent de tematică, de la o bază de beneficii esențiale care oferă copilului un mediu:

  • CONSTANT – grupul se întâlnește mereu la aceeași oră, în aceeași zi a săptămânii, cu același psiholog însoțitor și aceiași colegi. Rutina îl asigură pe copil și ajută în reducerea anxietății.
  • LIBER și PROTEJAT – psihologul însoțitor are capacitatea de conținere emoțională și asigură libertatea de exprimare, lipsa judecății și a agresiunii verbale. Sunt încurajate deschiderea, împărtășirea propriilor trăiri și experiențe, empatia, ascultarea activă etc.
  • MODELATOR – prin prezența sa cât și prin utilizarea grupului ca factor de suport psihologul modelează comportamentul copilului, crescând frecvența comportamentelor adecvate și dorite. Sunt stimulate atitudini precum bunătate, generozitate, răbdare, blândețe, empatie etc.
  • ÎNCURAJATOR – prin faptul că se simte acceptat și valorizat, copilul își dezvoltă încrederea în propriile forțe, devine mai conștient de lucrurile care îi plac și cele care nu îi plac, învață să spună „nu”, începe să dea dovadă de inițiativă, să facă pași importanți pentru dobândirea independenței și autonomiei atât cât este posibil pentru vârsta sa, își dezvoltă spontaneitatea și imaginația.

 

Un alt beneficiu asigurat de Centrul Mental Art este calitatea personalului specializat pus la dispoziție. Astfel, programele noastre sunt concepute în acord cu nevoile copiilor, extrase din practica noastră clinică. Grupurile de dezvoltare personală pentru copii organizate de noi nu sunt simple ore de joacă sau socializare ci urmăresc obiective clare.

 

 

Întrebări și Răspunsuri:

  1. De ce este nevoie de 10 ședințe de dezvoltare personală?

 

Psih. AP: Am conceput programele de grup urmărind principiul eficienței și al beneficiului pentru client. Dezvoltarea personală în grup este, în percepția mea, o intervenție determinată în timp. Asta face parte tot din setarea cadrului pentru a fi previzibil și a oferi siguranță. Copilul este anunțat de încheiere începând cu ultimele 3 ședințe, tocmai pentru a-l pregăti pentru separare. Apoi, programa este gândită în prealabil precum o călătorie, astfel încât să ne asigurăm că urmărim logica procesului terapeutic, că avem suficient timp pentru a ne dezvolta într-un ritm confortabil dar nici prea mult cât să ne scadă motivația.

 

  1. Ce se întâmplă dacă nu putem ajunge la una sau mai multe ședințe?

 

Psih. AP: Fiind vorba despre un grup de dezvoltare personală permanent, componența nu se va schimba pe parcursul celor 10 săptămâni iar noi vom începe să funcționăm ca o unitate. Este indicat să vă înscrieți doar atunci când puteți asigura pentru copilul dvs. această constanță care este ca un fel de ingredient special în procesul nostru. În cazul în care el/ea nu va ajunge la una dintre sesiuni, aceasta nu se poate recupera, va fi pierdută, fiind posibil să afecteze evoluția lui ulterioară cât și dinamica grupului.

 

  1. Se poate face și terapie individuală și grup de dezvoltare în paralel?

 

Psih. AP: Cu siguranță se poate și în unele cazuri este și indicat. Unele dificultăți pot beneficia de avantajul grupului pentru modelarea anumitor comportamente sau creșterea încrederii în sine, pe lângă lucrul unu-la-unu pe care copilul îl face împreună cu terapeutul lui. Pentru a crește eficiența și a asigura compatibilitatea între cele două servicii este necesar ca cei doi specialiști să fie puși în legătură de către dvs.

 

  1. Există costuri suplimentare?

 

Psih. AP: Nu. Pachetul pe care îl achitați include ședința pre-grup și cele 10 sesiuni de lucru cu copiii, toate materialele pe care le vom folosi și feedback-ul final către dvs. sub forma unui raport scris. Orice serviciu solicitat de dvs. in plus este tarifat conform grilei de site-ul nostru. De asemenea, dacă după primirea raportului sau pe parcursul celor 10 întâlniri doriți să obțineți feedback sau să discutați cu psihologul, veți putea solicita și programa o ședință contra-cost.

 

Detalii despre grupul de dezvoltare personală pentru copii :

/Clubul de abilități sociale

Leave a comment