În ultimii ani, se observă o creştere importantă a interesului părintilor faţă de dezvoltarea cognitivă a copilului incă de la vârste fragede.

Dezvoltarea cognitivă a copilului se referă la dezvoltarea gândirii. Din câte ştim, copii se nasc cu propriile trăsături de temperament, personalitate şi aptitudini cognitive. Procesul de gândire la copii este caracterizat prin practică si repetiţie, însă, traiectoria de dezvoltare a copiilor nu cunoaste o evoluţie chiar atât de continuă.

Una din întrebările fundamentale este cum putem sa ne implicăm noi părinţii ca abilităţile cognitive ale copiilor să sufere schimbări majore, pozitive.

Pentru o dezvoltare cognitivă copilul are nevoie să-şi antreneze memoria.

O metodă de dezvoltare a capacităţilor creierului este calculul cu abacul care foloseşte o regiune a creierului diferită de cea utilizată în cazul calculelor făcute cu creionul pe hârtie. În momentul de faţă este dificil să ne imaginăm ce ar însemna număratul fără numere.

Abacul este un instrument de calcul care a apărut în China în jurul anului 1200, fiind cea mai veche tablă de numărătoare care s-a păstrat până astăzi.

Cu ajutorul abacului chinezesc copiii învaţă să calculeze rapid chiar de la vârste fragede, calculul cu milioane, cu sute de milioane într-un timp record. Scopul principal  este acela de a învăţa copilul să calculeze rapid, dar şi acela de a dezvolta anumite funcţii neuropsihologice.

La ora actulă, în era calculatorului electronic, este surprinzătoare importanța pe care o are abacul, ca instrument de calcul.

Creierul uman are două emisfere cerebrale, majoritatea oamenilor în activitatea de învăţare folosesc mai mult emisfera stângă. Exerciţiile de aritmetică mentală pun la lucru însă şi emisfera dreaptă, stimulând folosirea creierului ca întreg.

Copiii sunt geniali în momentul în care li se permite să se bucure de emisfera dreaptă, creativă şi intuitivă. Folosind concomitent cele două emisfere ale creierului, copilul devine extrem de echilibrat, îndrazneţ, vorbeşte mai tare, îşi poate exprima punctul de vedere, nu se lasă influenţat sau manipulat. Este cu adevărat important din punct de vedere psihologic să-şi găsească propriul echilibru, să fie în armonie cu el însuşi, să se accepte şi să-şi permită să simtă ce are de comunicat înainte de a transmite.

Emisfera dreaptă este cea care transmite intuitiv şi creativ ceea ce este în acord cu copilul, în vreme ce emisfera stângă oferă cuvintele, limbajul şi raţionamentul necesare exprimării. De aceea, este bine ca ambele emisfere să fie antrenate astfel încât să funcţioneze împreună în mod armonios. Neurologii au subliniat că emisferele cerebrale au funcţii diferite, dar se completează reciproc. Emisfera dreaptă controlează partea stângă şi emisfera stângă controlează partea dreaptă a capului. Ambele emisfere comunică prin intermediul corpului calos, acesta ajută comunicarea dintre cele două emisfere, facilitând schimbul de informaţii.

Aritmetica mentală maximalizează potenţialul fiecărui copil şi are la bază abacul. Copilul, pe lângă faptul că socoteşte rapid își îmbunătăţeşte  atenţia şi memorarea. Aritmetica mentala ajută la procesarea vizo-spaţială, copii proiectează în faţa biluţelor de la abac şi le mişcă intr-un mod imaginar şi astfel, fară calculator, fară pix şi hârtie pot să efectueze calcule complexe foarte rapid.Metoda le antrenează creierul stimulând emisfera dreaptă responsabilă cu imaginaţia şi creativitatea, reuşind să facă calcule pe care nu le-ar putea face în minte în maniera clasică.

Copiii care folosesc aritmetica mentală şi-au imbunătăţit capacitatea de concentrare, abilitatea de înţelegere şi calcul, memoria, creativitatea şi imaginaţia, reflexele, observaţia, încrederea în sine. Ei au mai mult succes la şcoală la toate materiile, ajung să iubească matematica, iar stimularea creierului este total diferită, limitele sale devin absolut realizabile.

Uimitor este că folosind aritmetica mentală, rezultatele sunt evidente în scurt timp.

Dezvoltarea completă a copiilor este principala garanţie a educaţiei continue!

 

Detalii despre cursurile de aritmetică mentală pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 4-12 ani, găsiți aici:

https://www.facebook.com/SmartyKidsBucuresti.Titan1/

Leave a comment